In functie de mai multi factori, investitiile facute inteligent ,vor genera, mai devreme sau mai tarziu , profit. In ultimii circa 30 de ani, ne-am pricopsit cu guvernari ce tot incearca sa ne convinga ca suntem intr-un sistem capitalist. Cetatenii romani ar trebui sa inteleaga, ca e nevoie sa dezvolte afaceri private. Nu ar fi nimic negativ,in asemenea “sugestii”, atata timp cat populatia ar dispune, de capital si informatii. Dar marea parte a cetatenilor romani nu dispun de capital . La fel se intampla si in ceea ce priveste informatiile. Informatiile “sunt vandute” in interiorul clanurilor politice. Totusi ,cativa romani au reusit sa ajunga la performanta,departe de manariile cu bani publici. Merita tot respectul nostru. Statul trebuie sa protejeze prin toate mijloacele, companii ca UiPath, Bitdefender, Dedeman,Digi Comunications NV, Romaqua Group, ATI Studios,LooLoo Kids, etc,… etc,….. Insa aici, vom aborda “zona” celor multi, cei ce par a fi depasiti de situatie, cei care,au ramas “pe langa caruta”, sau cei care sunt la inceput ori “reinceput” de drum.

Marea parte a celor implicati in afaceri,au fost si/sau sunt dependenti de banul public. Vorbim de o dependenta nesanatoasa – bazata in principal pe capusarea banului public. Cel putin 80% din afacerile romanesti (dar nu numai) ,sunt din zona “banala” – nu necesita inteligenta, aptitudini sau informatii si cunostinte deosebite – necesita doar suficient capital de pornire plus “stomac tare”. Este destul de greu sa gasesti cetateni romani intr-atat de ignoranti,incat sa nu poata dezvolta o afacere decenta,in zona micului comert,zona transportului,a turismului…etc daca ar dispune de capital. Faptul ca unii deja au afaceri in asemenea domenii,iar majoritatea nu, este datorat lipsei de capital initial sau lipsei de “stomac tare”, dar in special datorita calitatii jalnice a guvernantilor neinteresati sau incapabili de a dezvolta tara.

Statul nu mai poate continua in postura de prost, lipsit de interes fata de cetatenii sai. Statul trebuie sa ajunga principalul jucator pe piata afacerilor mici si mijlocii. Statul trebuie sa fie cel mai mare jucator ,pe piata celor mai profitabile afaceri, pe piata celor mai inovative afaceri,… dar,bineinteles,nu in tampitul stil socialist-comunist. Statul trebuie sa se implice doar in calitate de partener al cetateanului. Pentru constructia unui parteneriat foarte performant, intre stat si cetatean, statul,este cel ce trebuie sa faca “primii pasi” – sa-si educe cetatenii, sa culeaga cat mai multe informatii, legate de tot ce se intampla nou si profitabil pe planeta Pamant.Apoi sa-si “impinga” cetatenii in joc, sa nu-i lase sa iroseasca vremea, sau sa plece in alte tari.

In practica, statul, s-a dovedit a fi un foarte prost si neperformant investitor ,in majoritatea cazurilor din zona investiilor mari si foarte mari. Este foarte greu sa controlezi mastodontii industriali ,la fel si mastodontii din servicii, din agricultura… construiti aiurea de comunisti. Constructia unei structuri statale solide,trebuie sa porneasca de la adevaruri foarte simple: nu ne nastem egali(ar fi mare plictiseala si jale); dar este spre binele tuturor, sa identificam punctele forte ale fiecaruia – doar asa le putem “exploata” eficient in folosul comunitatii.

Daca in zona investitiilor foarte mari,a colosilor industriali, statul trebuie sa “regleze” doar prin strategiile impozitarilor, in cazul investitiilor mici si mijlocii, statul trebuie sa fie jucator implicat “la firul ierbii”. Sub nicio forma, statul nu trebuie sa actioneze impotriva firmelor 100% private. Din contra, statul trebuie sa incurajeze aceste afaceri. Dar exista o gramada de domenii, fie slab dezvoltate, fie dezvoltate neinteligent, fie inexistente pe piata romaneasca. Aceasta zona trebuie sa fie prioritara pentru stat. Daca un investitor privat,roman sau strain, dezvolta o afacere inteligenta si profitabila, statul se poate “implica” doar prin politica de taxe, in functie de o multime de factori( gradul de ocupare al fortei de munca, “subtil” trebuie tinut cont si de cantitatea de capital ce este exportata din profit,etc).

Daca luam de exemplu industria alimentara( cred ca este deja nedigerabil pentru orice cetatean roman de buna credinta, faptul ca exportam o gramada de cereale si importam faina sau produse de panificatie congelate, exportam fructe si legume, dar le importam apoi sub forme prelucrate; exportam lemn brut dar importam produse din lemn prelucrate superior…etc). Asa ceva trebuie indreptat cat mai rapid. Statul trebuie sa incurajeze cetatenii doritori si seriosi sa infiinteze mici intreprinderi pentru prelucrarea superioara a ceea ce producem in agricultura. Sub nicio forma in intreprinderi mari…. doar in multe intreprinderi mici si mijlocii, conduse de oameni competenti – in aceste situatii statul poate asigura sau garanta pana la nivelul de 100% ,din finantarea afacerii. Cetateanul partener, dezvolta afacerea cu motivatia detinerii din start a minim 50% din actiunile/partile sociale ale companiei. Bineinteles pentru obtinerea acestor finantari, vor fi impuse un set de masuri/conditii foarte clare – si nu ma refer neaparat la eligibilitatea cetateanului partener, ma refer in primul rand la conditiile de comportament in afacerea in care va fi partener cu statul. Oamenii nu sunt toti la fel, unii isi controleaza mai greu propria doza de nesimtire – prin urmare trebuie masuri clare,pentru a nu ne trezi ca cetateanul partener primeste capital de la stat,adica din banul public, din efortul si contributia celorlalti, dar arunca banii pe limuzine si excursii in locatiile “nesimtite” ale globului. In fond nu este mare filosofie, a se crea un set de conditii si masuri clare,este chiar foarte simplu – insa acest subiect il voi dezvolta in alte articole. Acum incerc sa dau doar suficiente detalii, pentru ca ideile de baza sa poata fi “auzite”… “digerate” de cat mai multi.

Bineinteles, in acelasi fel se poate proceda si in cazul infinitului univers al afacerilor din IT – orice tanar capabil, dar care nu dispune de capital suficient , trebuie sa fie ajutat sa lucreze pentru el si pentru stat – este o mare neghiobie, sa tinem mii de tineri exceptionali, in letargie sau sa-i impingem spre alte tari. Principala sursa de finantare a statului, trebuie sa vina din investirea inteligenta in afacerile mici si mijlocii, prin parteneriat cu proprii cetateni. La fel si zona turismului. La fel si in zona transportului de persoane si in special al transportului de marfa – deja au trecut prea multi ani,in care ne balacim in zona dumping-ului tampit. Asa numitul salar mare al soferilor, este format in proportie de 60-80% din diurna – deci o scutire de impozit, acceptata de stat cu scopul de a mari “competitivitatea” pe piata europeana. In final singurul aspect pozitiv, il reprezinta banii intrati in economia nationala,prin aceste firme(sumele incasate pentru serviciile de transport), dar in rest doar o mare gogomanie – statul nu incaseaza mai nimic din impozitele pe salar sau pentru contributiile sociale – majoritatii soferilor li se retin doar impozitul si contributiile pentru asigurarile sociale,la nivelul salariului minim pe economie. Oare de ce statul nu vrea sa fie inteligent, si sa castige mai mult ? Prin masuri inteligente ,si statul dar si soferii ar castiga mai mult . Solutia? – Infiintarea multor intreprinderi mici( de o persoana sau de grupuri mici de maxim 4 persoane) in pareteneriat cu statul. Bineinteles, se pune intrebarea fireasca: daca statul va castiga mai mult din eliminarea prostiei cu diurna in cazul transportului international, iar soferii vor castiga si ei mai mult decat primesc acuma. de unde apar acesti bani – este simplu si poate un pic cam dur: din disparitia profiturilor (vazute sau nevazute) ale detinatorilor unor asemenea companii(mici,mijlocii si mari). Dar ar fi normal sa inteleaga si ei, ca aceste afaceri au fost ridicate in aiureala dumping-ului romanesc pe piata europeana(cu buna stiinta a statului roman). Aceste anomalii nu mai pot continua mult. Lumea trebuie sa evolueze. Statul trebuie sa devina tot mai inteligent. Bineinteles, tot respectul pentru firmele de transport, care vor fi capabile sa reziste in conditia in care s-ar impozita diurna ca orice venit salarial. Sigur vor exista manageri capabili,care vor rezista cu brio, in noile conditii(in conditiile normale). Oricum cererea pe piata transportului european, este uriasa. Putem infiinta si maine 50.000 de intreprinderi ( cu cate 1 -2 soferi) iar piata europeana nici nu ar simti.

Exista de asemenea o multitudine de oportunitati in diferite alte domenii : mici manufacturi, ateliere, tot felul de activitati din zona serviciilor,… in care statul trebuie sa monitorizeze atent piata, si sa intervina promt, pentru a exploata orice noua idee buna, venita de la oamenii cu putin(sau defel) capital. Trebuie musai infiintata o structura pentru “spionarea” tuturor “noutatilor” de pe piata businnes-ului mondial. Nu este recomandat sa procedam cum precedeaza chinezii, prin nerespectarea drepturilor de autor, insa exista o multime de “chestii” ce nu necesita plati de licente sau drepturi de autor. Dar daca ideea,produsul chiar isi dovedesc valoarea, nu ar fi nicio problema sa fie platite si licentele,daca e cazul.

Mai exista o “tinta”, in care statul nu mai trebuie sa stea doar spectator imbecil,in interesul clanurilor interlope(interlopii ordinari,o parte a politiei , o parte a serviciilor, anumiti politicieni) : zonele “necurate” – zona prostitutiei, zona drogurilor si cea a jocurilor de noroc. In Elvetia drogurile se vand legal,in farmacii. In Olanda,te impiedici, la tot pasul de “cafenelele” in care se vand drogurile asa zise usoare. In mai toate tarile dezvoltate din vest , prostitutia a intrat in legalitate. Toate aceste masuri, din tarile superdezvoltate, au la baza scopuri simple: controlul si contributiile la buget. Suntem mai evoluati,in comparatie cu aceste tari? Nu cred. Bineinteles, ar fi o mare marsavie, ca statul sa incurajeze prostitutia si consumul de droguri. Dar , exista undeva vreo solutie pentru starpirea acestor fenomene? Nu. In ultimele 2.000 de ani,au tot incercat multi ,dar in zadar, sa extermine aceste lucruri. Niciunde,nicicand,… nimeni, nu a reusit sa opreasca aceste chestii negative. Tot ce poate face un stat inteligent, ar fi implicarea in consilierea si ajutorarea celor afectati de aceste fenomene. Iar pentru cei care nu pot fi adusi in zona normalului, tot ce se mai poate face, este controlul foarte strict, plus impozitarea normala. Doar asa au sens si masurile dure impotriva celor care fac trafic de persoane, organizare de prostitutie clandestina sau trafic de droguri. Dar pana cand statul roman,va deveni stat inteligent,in aceste zone, stim cu totii ca Romania este ticsita de plantatii de canabis(ceea ce vedeti la televizor, cu unele actiuni ale politiei, sunt doar praf in ochii populatiei), in mai toate liceele si campusurie universitare se vand droguri la greu, “fetele noastre” sunt traficate prin toate colturile Europei(la fel si prin toata Romania).

Intr-un articol viitor, ma voi “lega” de subiectul fiscalitatii. Dupa cum am mai zis, impozitarea trebuie reorientata radical. Taxarea averilor si in special a “nesimtirii” trebuie sa fie principalul cal de bataie. Capitalul reinvestit (dovedit prin fapte), trebuie ferit de impozitare. Capitalul orientat spre alte scopuri, decat cel al traiului decent sau reinvestirii , trebuie taxat drastic.

Statul inteligent.

18 thoughts on “Statul inteligent.

 • December 19, 2020 at 5:42 pm
  Permalink

  Looking forward to reading more. Great article. Keep writing. Ashely Lucio Henrieta

  Reply
 • December 19, 2020 at 8:46 pm
  Permalink

  Everything is very open with a clear explanation of the issues. It was definitely informative. Your site is extremely helpful. Thanks for sharing. Theo Kalil Halimeda

  Reply
 • December 19, 2020 at 10:31 pm
  Permalink

  Your views sit in agreement with my opinions in the majority. This is definitely quality content for your readers. Kamila Web Moises

  Reply
 • December 19, 2020 at 11:57 pm
  Permalink

  I really liked your article. Really thank you! Fantastic. Kania Milt Philbin

  Reply
 • December 20, 2020 at 1:18 am
  Permalink

  Pretty! This was a really wonderful article. Thank you for supplying this info. Milka Grannie Kester

  Reply
 • December 20, 2020 at 3:45 am
  Permalink

  There is certainly a lot to learn about this topic. I really like all the points you made. Antonetta Preston Bohlen

  Reply
 • December 20, 2020 at 5:22 am
  Permalink

  You understand thereforesignificantly on the subject of this matter, made me in myview consider it from a lot of varied angles. Alidia Torin Ocko

  Reply
 • December 23, 2020 at 6:47 am
  Permalink

  Glad to see that this site works well on my Google phone , everything I want to do is functional. Thanks for keeping it up to date with the latest. Karine Page Fox

  Reply
 • December 23, 2020 at 8:41 am
  Permalink

  I for all time emailed this blog post page to all my friends, as if like to read it afterward my links will too. Elana Westbrooke Gelasias

  Reply
 • December 23, 2020 at 10:24 am
  Permalink

  Card Generator. Yes you heard well, possible to deal with. Rhody Giorgi Claudina

  Reply
 • December 23, 2020 at 11:59 am
  Permalink

  Very good article. I will be dealing with some of these issues as well.. Britni Ab Lemkul

  Reply
 • December 24, 2020 at 4:05 am
  Permalink

  I have recently started a blog, the information you offer on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. Vikky Griff Lind

  Reply
 • January 31, 2021 at 8:13 am
  Permalink

  I’m gone to say to my little brother, that he should also pay a visit this web site on regular basis to get
  updated from most recent gossip.

  Reply
 • February 1, 2021 at 6:20 am
  Permalink

  This is the perfect webpage for anybody who really wants to understand this topic.

  You understand so much its almost tough to argue with
  you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been written about for years.
  Great stuff, just great!

  Reply
 • February 1, 2021 at 7:15 pm
  Permalink

  Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff from.

  Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just
  book mark this page.

  Reply
 • August 10, 2021 at 4:21 pm
  Permalink

  Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent.
  I really like what you have acquired here, really like what you are saying
  and the way in which you say it. You make it
  enjoyable and you still take care of to keep it
  smart. I can’t wait to read far more from you. This
  is actually a great website.

  Reply
 • January 10, 2024 at 12:07 am
  Permalink

  Normally I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very forced me to try and do so Your writing style has been amazed me Thanks quite great post

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *