Dupa aderarea tarilor din fostul bloc comunist, est-european , la Uniunea Europeana, s-a incercat impunerea unui fel de plan Marshall pentru est-europeni. Am folosit termenul “impunerea” fiindca cei din Uniunea Europeana, au discutat doar cu liderii politici ai tarilor din estul europei – lideri in majoritate infectati iremediabil cu virusii coruptiei comuniste,virusi update-ati cu mutatii din coruptia si lacomia capitalista . Practic nu a existat o dezbatere publica serioasa, in care sa fie auzite vocile specialistilor veritabili din aceste multe tari, vocile importante ale societatii civile , vocea reala a populatiei ce contribuie de fapt la fondurile pe care le manevreaza Uniunea Europeana. Bineinteles ca in planurile initiale, s-a asumat riscul unor pierderi la distributia acestor fonduri , cu precadere in tarile est-europene. Insa dimensiunea jafului este uriasa. Cine v-a raspunde pentru risipirea cu atata nesimtire si amatorism a sumelor colosale trimise pe mana guvernelor estice ? Oare va sosi ziua scadentei,in care un grup de incompetenti au lasat sute de miliarde de euro pe mana unor talhari fara scrupule ? Probabil unul din cele mai grave cazuri este reprezentat de Romania. Este adevarat ca o buna parte din banii alocati Romaniei, au ramas in conturile UE(pur si simplu mediocritatea si lacomia politicienilor romani, a facut imposibila folosirea a zeci de miliarde de euro , primite de pomana de la UE). Insa buna parte din banii europeni ajunsi in Romania, au ajuns risipiti in buzunarele clientelei politice curupte. Nu este loc aici pentru o analiza detaliata. Banii deja sunt risipiti. Doar cateva cazuri de frauda au ajuns in mainile justitiei. Aceste cazuri reprezinta doar varful iceberg-ului.

Singura cale inteleapta ar fi fost ajutorul pentru infiintarea si dezvoltarea firmelor private,investitiile in educatie si sistemul de sanatate. UE ar fi trebuit sa-i ajute, sa-i invete pe romani cum sa-si construiasca singuri autostrazile si infrastructura – cu banii obtinuti din impozitele si profitul firmelor private infiintate cu fonduri europene. In educatie, se cheltuie sute de milioane de euro, in cursuri de perfectionare si reconversie profesionala de-a dreptul ridicole. Majoritatea cursantilor se aleg doar cu o hartie, numita certificat sau diploma . Aceasta hartie, pare a fi singurul beneficiu obtinut de cursanti. Nivelul de cunostinte , de aptitudini profesionale, dobandit dupa parcurgerea acestor cursuri este in majoritatea cazurilor egal cu zero. In foarte multe cazuri, singurele contacte ale cursantilor cu organizatorii cursurilor, sunt: momentul inscrierii+plata cursului, apoi ,dupa cateva luni de asteptare, obtinerea diplomei. O solutie urgenta pentru a eradica acest cancer din educatie, ar putea consta in impunerea unor examene teoretice si practice organizate de echipe autorizate de UE , eventual,cu examinatori din tari asiatice(China, Japonia, Corea de Sud, SIngapore). Altfel Romania se transforma intr-o fabrica de diplome, absolut inutile intr-o economie de piata moderna. Au fost risipiti sute de milioane de euro in renovari de scoli inutile – multe zone din Romania au fost depopulate datorita plecarii romanilor la munca in strainatate dar si a scaderii drastice a natalitatii. Tara este plina de investitii inutile in care s-au aruncat cu nesimtire bani publici europeni. Este adevarat ca an dupa an masurile luate de autoritatile europene sunt tot mai aspre,insa nu destul de eficiente pentru a opri furturile . Prea multe dintre investitiile in agricultura sunt aiurea. Majoritatea investitiilor publice cu bani europene sunt doar scheme prin care politicienii de la putere manevreaza fraude cu banii publici(europeni si guvernamentali).

Probabil cea mai clara dovada ca fondurile europene au fost folosite neinteligent, este faptul ca in Romania in aceasta perioada au aparut multe afaceri private de succes, dar niciuna cu fonduri europene. Practic exista o nevoie reala de fonduri – foarte multi oameni priceputi si seriosi ar dori si ar folosi foarte eficient fondurile europene, insa datorita prostiei, incompetentei si hotiei din jurul fondurilor europene, oamenii au renuntat sa se mai milogeasca la autoritatile statului ce se ocupa cu aprobarea proiectelor cu fonduri europene, iar unii au avut norocul sa obtine finantari din alte surse. Astfel toate afacerile de succes s-au ridicat cu finantari din multe directii, dar in niciun caz cu fonduri europene. Recent, Uniunea Europeana incearca sa repare aceasta greseala, prin controale mai dure, prin canalizarea unor fonduri mai mult spre zonele de inalta tehnologie, IT, protectiei mediului,…etc, dar se poate face ceva serios, cat timp angajatii statului care se ocupa cu evaluarea si aprobarea acestor fonduri sunt aceleasi persoane ce au orchestrat jaful din ultimii ani? Eu nu cred ca vom vedea schimbari majore. Banii vor continua sa fie la discretia hotilor din politica, si vor continua sa fie cheltuiti si furati aiurea . Practic din start trebuia folosit principiul: “Te ajut, te educ , dar mamaliga ti-o faci singur ” – daca arunci banii cu ochii inchisi, crezand ca esticii vor aprecia acest lucru,inseamna ca nu ai inteles nimic din realitatile estului. Sumele trebuiau si trebuie sa mearga catre tinerii(de toate varstele) doritori si capabili sa dezvolte afaceri private moderne,serioase si profitabile. Apoi din taxele si impozitele platite statului,de catre aceste firme , romanii trebuiau sa-si construiasca singuri autostrazi, sosele, sa-si construiasca spitale moderne, sa-si renoveze scolile, dispensarele si monumentele istorice.

Fondurile europene si “naivitatea” liderilor europeni.

3 thoughts on “Fondurile europene si “naivitatea” liderilor europeni.

 • May 6, 2024 at 6:32 pm
  Permalink

  Its like you read my mind You appear to know a lot about this like you wrote the book in it or something I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit but instead of that this is fantastic blog An excellent read I will certainly be back

  Reply
 • May 13, 2024 at 6:34 pm
  Permalink

  Hello Neat post Theres an issue together with your site in internet explorer would check this IE still is the marketplace chief and a large element of other folks will leave out your magnificent writing due to this problem

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *